Dronekuvaus hinta

Sisällysluettelo

Mistä dronekuvaus hinta muodostuu? Dronella tehtävässä valo- ja videokuvauksessa on monen monta tekijää, jotka vaikuttavat hintaan. Yritän tässä artikkelissa avata drone-palvelujen hinnoittelua mahdollisimman avoimesti, niin että myös asiaan vähemmän perehtynyt saisi käsityksen mitkä kaikki tekijät dronekuvaus hintaan vaikuttavat. Miksi esim. minuutin pituinen drone-video voi maksaa 600€, vaikka sen kuvaamiseen aikaa kuluisikin vain 1 tunti.

Hinnoissa oletan että materiaalille annetaan ns. normaali käyttöoikeus (tästä lisää myöhemmin).

Hinnoissa olen laskenut alv. 24% mukaan. Alin hinta on hinta, jonka olen jonkun Suomessa nähnyt palveluansa tarjoavan. Ylintä hintaa en pysty varmuudella tähän kertoa. Yllättävän moni yrittäjä ei selkeästi kerro hinnoitteluaan tai edes hintahaarukkaansa varsinkaan arvokkaammissa palveluissansa. On myöskin palveluja, joiden hinta voi nousta korkeaksi työn luonteen ja keston vuoksi. Esim. sähkölinjojen tarkistus.

 

Ilmavalokuvaus

dronekuvaus hinta ilmavalokuvaus

Lyhyesti: Ilmavalokuvat dronella yleensä 100€-200€.

Ilmavalokuvauksen hinnassa voi olla suuriakin eroja riippuen että mitä kuvataan ja kuka kuvaa. 5 ilmakuvaa omakotitalosta saattaa maksaa “Naapurin Villen” ottamana 20€, jotkut drone-yrittäjät pyytävät tämmöisestä keikasta jopa erikseenkin vain 50€. Keskihinta kuitenkin viimeistellyille ilmavalokuville on n. 150€-200€ kun kuvat otetaan erikseen. Asuntokuvauksen yhteydessä lisäpalveluna monesti hinta on edullisempi 50-70€.

 

Videointi ja editointi

Katso video

Lyhyesti: Valmis video kustantaa yleensä 200€-1500€. Ei ole myöskään ennenkuulumatonta, että pitempi videoprojekti maksaisi 5000€.

Droneilla voidaan myös ottaa videoita, joka on huomattavasti haastavampaa verrattuna ilmavalokuvaukseen. Yksinkertaisen ylilentovideon pystyy kyllä ottamaan vähemmälläkin kokemuksella. Jos taas halutaan esim. tyylikäs ja tasainen kohteen ympäri-lento, samalla muuttaen lentokorkeutta ja kameran suuntaa, niin puhutaan taidosta joka vaatii paljon harjoittelua.

Dronevideot yleensä on vain yksi osa valmiista videosta, esim. kuvatessa häitä tai mainosvideota yritykselle.

Videon editointiin saattaa kulua helposti 3 tuntia. Pidemmissä projekteissa puhutaan kymmenistä tunneista.

Pähkinänkuoressa:

Yksinkertaisen videopätkän, joka annetaan suoraan dronen muistikortilta ilman editointeja voi saada 50€urolla.

10 minuutin viimeistellystä maisemavideosta esim. matkailuyrittäjälle voidaan pyytää 1500€.

 

Tarkastuskuvaus

dronekuvaus hinta tarkastuskuvaus

Lyhyesti: Yksinkertaiset kohteet 100€-200€. Vaikeat 300€-1000€.

Yksi dronekuvauksen alueista on erilaisten kohteiden tarkastuskuvaukset.

Erilaisia mahdollisia tarkastuskohteita:

 • katot
 • rännit
 • teollisuusalueet
 • radio- ja telemastot
 • sähkölinjat
 • tuulivoimaloiden siivet/lavat
 • aurinkopaneelit
 • talojen lämpövuodot
 • sillat
 • tiet
 • metsät

Monissa näissä kohteista tarvitaan pilotilta hyviä lentotaitoja ja mm. ymmärrystä erilaisten antennien mahdollisista vaikutuksista dronen järjestelmiin. Esim. tuulivoimaloiden lavojen/siipien sekä aurinkopaneelien tarkastuksissa tarvitaan dronea, joka on varustettu lämpökameralla. Tällöin tarkastuksen hinta nousee selvästi.

 

Kartoitus ja 3D-mallinnus

Lyhyesti: 300€-2000€, riippuen pitkälti alueen tai kohteen suuruudesta.

Kartoitus ja 3D-mallinnus dronella tarkoittaa yleensä alueen tai kohteen tiheää valokuvaamista. Näistä kuvista luodaan tietokoneella monesti ylhäältäpäin kuvattu iso tarkka kartta (vähän kuin tarkka satelliittikuva) tai 3D-mallinnus, jota voidaan pyöritellä ruudulla haluamastaan suunnasta. Kartasta tai mallinnuksesta voidaan mitata mm. etäisyyksiä ja tilavuuksia. Tarkkuuksissa voidaan päästä jopa 1 senttimetrin luokkaan.

Aloja jotka käyttävät hyväkseen dronekartoitusta ovat mm. kaivostoiminta, maanrakennus ja rakennusala. Nämä alat hyötyvät tarkoista mittauksista ja esim. kasojen tilavuuksien laskemisesta.

Kartoitukseen ja 3D-mallinnuksen hintaan vaikuttavat eniten alueen tai kohteen suuruus. Mitä isompi alue, sitä enemmän kuvia täytyy ottaa ja aikaa kuluu kauemmin. Mitä enemmän kuvia, sitä tehokkaammat tietokoneet tarvitaan tuottamaan karttaa ja 3D-mallinnusta.

Kartoitusohjelmistot ovat melko kalliita. Saatetaan puhua ohjelmiston 4000€ kertaostosta, tai 260€ kuukausittaisesta erästä. Lisäksi kun tehdään tarkkoja karttoja joita voidaan myös mitata luotettavasti, niin täytyy myös tehdä lisähankintoja joiden hinta on n. 3000€-5000€ yhteensä.

 

Muita dronekuvaus hintaan vaikuttavia asioita

Jälkikäsittelyn ja editoinnin teettäminen ulkopuolisella

Jotkut teettävät kuvien ja videoiden jälkikäsittelyt ulkopuolisella, joka yleensä tuo palveluille lisää hintaa. Voihan se myös alentaakin hintaa, riippuen pitkälti mistä maasta palvelun ostaa. Jos ulkopuolinen Filippiineiltä tekee kuvan jälkikäsittelyn 50 sentillä/kuva ja itseltä jälkikäsittelyn hinnaksi tulisi 75€/tunti, niin kyllä silloin myös valokuvauksen hinnan saa pidettyä pienenä jos näin haluaa. Ulkopuolisella teettäessä on vain vaarana että jälki ei ole omaan mieleen. Toimitusajat voi myös venyä ja laatu saattaa vaihdella jos tekijä on eri.

Jos löytää hyvän vakituisen editoijan esim. Filippiineiltä tai Indonesiasta jossa on kohtuullisen hyvä englannin kielen taito ja kommunikointi näin onnistuu, niin silloin saattaa myös pystyä pitämään kulut pieninä ja laadun tasaisena. Tällöin yrittäjälle itselle jää myös enemmän aikaa tehdä muita asioita. Itse nautin kyllä jälkikäsittelystä, vaikka se aikaa vievää onkin. Mutta silloin pystyy varmistamaan sen, että laatu on tasaista ja kuvat ja videot näyttää juuri siltä, mikä on oma tyyli ja mihin asiakas on tottunut.

 

Drone-yrittäjän kulut

Mitä kaikkia kuluja drone-yrittäjälle tulee: (poislukien muun kaluston kulut)

 • dronen akut (elinikä n. 2 vuotta. uudet akut 100€-800€).
 • uusi kaluston hankinta (droonien elinikä on n. 3-4 vuotta, riippuen lentomäärästä).
 • mahdollinen dronen vakuutus.
 • vastuuvakuutus.
 • dronen hajoamiset, vahingot (jopa ammattilaisille näitä sattuu).
 • propellit.
 • muistikortit.
 • harmaasuotimet.
 • webhotelli, domain-maksut.
 • kotisivujen lisäosat.
 • ohjelmistot (kuvankäsittely, videoeditointi, 3D-mallinnus…).
 • online-palvelut (google drive, vimeo, stock-sivustot…).
 • markkinointi.
 • matkakulut.
 • itsensä kouluttaminen.
 • erinäiset yrittäjän kulut. en viitsi tähän luetella kaikkia.

Tästä listasta varmasti vielä puuttuu jotain ja lista voi näyttää vähän erilaiselta eri yrittäjillä. Tarkoitus on antaa osviittaa siitä, mitä kaikkea drone-yrittäjän täytyy maksaa. Kun kaikki nämä kulut lasketaan yhteen, on dronen lennättäminen yrittäjänä melko kallista puuhaa.

Dronen käytön kuluthan täytyy jollain kattaa, ainakin jos halutaan tehdä tulosta yrityksessä. Yleensä se kulu täytyy laittaa tällöin dronekuvauksen hintaan, ellei sitä sitten sisällytä muihin palveluihin joita tarjoaa. Tämä taas ei välttämättä ole reilua niitä kohtaan, jotka tilaavat esim. vain järjestelmäkameralla otettavat sisäkuvat asunnostaan.

 

Materiaalin käyttöoikeudet ja lisensointi

Yleensä toimitettavalle materiaalille annetaan käyttöoikeus, joka ei liikaa monimutkaista asioita ja kuitenkin tuntuu reilulta sekä kuvaajalle että asiakkaalle. Tämä saattaa sisältää käyttöoikeuden materiaalille asiakkaan omilla sosiaalisen median kanavilla, markkinointi-kanavissa (esim. etuovi.com) jakamisen yrityksen sisällä, perhepiirille, kavereille yms.

Normaalisti tämä käyttöoikeus EI sisällä esim. yksinoikeutta materiaalin käyttöön, laajoja printtioikeuksia lehtiin tai materiaalin myyntioikeutta. Edellämainituista oikeuksista pyydetään yleensä korvaus erikseen. Tämä ei ole pelkästään dronekuvaukseen liittyvä asia, vaan yleisesti tekijänoikeuksiin, käyttöoikeuksiin ja lisensointiin liittyvää.

Esimerkkinä sanotaan vaikka yrityksen teollisuusalueen valokuvat. Pelkkä kuvaus 150€ sisältäen suppeat käyttöoikeudet. Valokuviin voidaan rajata käyttöoikeus esim. kertajulkaisuun vain yrityksen nettisivuille ja sosiaaliseen mediaan.

Toinen vaihtoehto voi olla antaa kuville jatkuva käyttöoikeus kaikilla yrityksen kanavilla ja laajoilla printtioikeuksilla. Tällöin kokonaishinta voi olla 500€.

Erilaisia mahdollisuuksia on paljon. Monesti se on tasapainottelua että mikä on reilua kummallekin osapuolelle.

Lisää asiasta voi lukea esim. näistä linkeistä:

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404

https://kuvasto.fi/kuvaoikeuksien-abc/

 

Lopuksi

Toivottavasti tämä artikkeli auttoi hieman selventämään dronekuvaus hintaa ja antamaan hieman läpinäkyvyyttä, mitä varmasti moni kaipaa. Toki edelleen sanottakoon että hinnat vaihtelevat paljon, ja eri yrittäjillä on erilainen hinnoitteluperiaate. Jotkut hinnoittelevat tuntitaksalla, toiset taas projektikohtaisesti ja varmaan joku vielä siltä väliltä.

 

 

Share the Post:

Related Posts

Dronekuvaus hinta

Mistä dronekuvaus hinta muodostuu? Dronella tehtävässä valo- ja videokuvauksessa on monen monta tekijää, jotka vaikuttavat hintaan. Yritän tässä artikkelissa avata

Read More